Sub numele de profilaxie sunt reunite toate metodele de prevenire îmbolnăvirii țesuturilor dentare.
Igiena cavității bucale este de o importanță majoră, atât pentru sănătatea noastră, cât și din punct de vedere social deoarece când intrăm în contact cu o altă persoană primul impact este cel vizual, iar un zâmbet frumos este un punct în plus. De multe ori pacienții încearcă să își realizeze un periaj corect dar din păcate nu știu cum. Din acest motiv vă vom explică pe larg toate metodele de periaj dentar, precum și cum să folosiți metodele auxiliare de igienizare.
Ce trebuie să facem?
Un detartraj complet cu ocazia controlului stomatologic de două ori pe an. Trebuie curățați toți dinții, indiferent dacă se vede sau nu tartru cu ochiul liber. Astfel se poate preveni apariția parodontopatiilor.
Să ne spălam pe dinți în fiecare dimineață și seară, după o metodă corectă pe care o poate arată medicul stomatolog. Este foarte important ca metodă de periaj să fie una corectă, deoarece prin mișcări greșite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.
Ce să NU facem?
Nu încercați metode „populare” de eliminare a tartrului cu diverse substanțe. Tartrul nu va dispărea, în schimb vă puteți intoxica.
Nu amânați detartrajul din cauză că „tartrul ține dinții la locul lor”. Dacă dinții sunt mobili, tartrul împreună cu microbii din el au determinat acest lucru; prin amânare boala evoluează și medicul stomatolog nu poate trece la alte etape ale tratamentului parodontal.
În cabinetul nostru oferim următoarele servicii de profilaxie :
- control periodic
- îndrumări privind metodele de periaj, precum și modul de utilizare mijloacelor auxiliare de igienizare ( periuțele interdentare, dușul bucal, ața dentară, etc.)
- detartraj, periaj profesional air-flow (air abrassion)
- fluorizarea
- sigilarea șanțurilor fosetelor
Fluorizarea locală
Cele mai folosite metode de profilaxie ale afecțiunilor dentare au la bază utilizarea fluorului. Folosit în mod corespunzător, acesta are un rol benefic participând la imbunătătirea calitătii structurilor dentare și implicit la creșterea rezistenței acestora.
Fluorul poate fi administrat pe cale generală sau locală. Metodele de fluorizare locală presupun aplicarea la nivelul dinților de geluri, paste sau lacuri cu un conținut crescut de fluor.